Vad gör man med alla tomater som mognar nu i rasande fart?
Antingen man har egna eller köper hos Örjanssons självplock i Vallberga, så är det tid nu att ta till vara för vintern!
Det enklaste är att lägga dem på en bricka och sätta in i frysen. När de är hårda lägger man dem i en fryspåse. Då kan man ta fram dem en och en när man vill ha till grytor, köttfärssåsen eller soppor i vinter. Funkar finfint!
Ett jättegott recept på en tomatsås har jag fått från Josefine Lindmark på Skogaby Lantbruk.
Tomatsås
Så här gör hon:
Fyll en långpanna med klyftade tomater, gul lök, vitlök och ibland paprika.
Ringla över balsamvinäger, rapsolja och honung.
På med valfria örtkryddor och oraffinerat salt.
Sedan in i 175 graders varmluftsugn i ca 1-1/5 timme tills hälften av vätskan har kokat bort och tomaterna fått mycket färg.
Ta ut och låt svalna.
Mixa med mixerstaven, och det blir en fantastisk koncentrerad tomatsås till vinterns soppor och köttfärssåser.
Häll upp på burkar, eller frys i fryspåsar när det svalnat.
Då kan man platta till påsarna och förvara dem liggande i frysen.
Lycka till önskar Josefine!
Foto: Josefine Lindmark, Skogaby Lantbruk