Nu dignar buskarna av bär, och då vaknar hamstern i mig. Måste ta till vara så mycket som möjligt känner jag! Så jag ger mig ut till min krusbärsbuske och plockar snabbt av 1 1/2 liter. Lite blodvite uppstår för buskarna är såååå taggiga! Några rabarberstänger följer också med in i köket. De är på sluttampen nu, men funkar fint till den här sylten. Sedan är det tråkiga jobbet att ”snoppa” krusbären, men det går snabbt med en liten sax.
Till ca 1 liter sylt:
1 1/2 liter krusbär
250 gr rabarber
1 kilo syltsocker
Gör så här:
Rensa, snoppa och skölj krusbären. Skölj och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg allt i en gryta och mixa med en mixerstav till ett grovt mos. Har man ingen mixerstav kan man använda potatismosstöten. Häll i sockret. Koka upp långsamt och koka sedan kraftigt i 5-6 minuter. Skumma väl och låt sylten svalna i grytan ca 15 minuter. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar. Jag har röda krusbär, men det går lika bra med gröna. Då får man kanske ta lite mer socker, för de gröna är surare än de röda.
Njut av krusbärssylten till pannkakor med lättvispad grädde!