Inne på J3 i Skummeslöv möter jag Åsa Hallendorf som visar in sig i sitt rum på Naturkliniken. Det är propert och för tankarna till ett läkarrum, samtidigt som de behagligt gröna väggarna mjukar upp rummet. Studerar man burkarna och flaskorna i hyllan blir det tydligt att det inte är ett traditionellt läkarrum vi befinner oss i, om jag nu hade missat det.
Det är inte första gången jag provar på kinesiologi, men jag blir lika fascinerad varje gång. Åsa ber mig lyfta handen och sätta tummen och långfingret mot varandra, som ett o. Medan hon går igenom sin gedigna samling av olika ämnen, ska jag bara försöka hålla ihop tummen och pekfingret medan hon försöker lossa dem. “Inga problem”, tänker jag – bara för att senare chockas av hur lite kraft jag har i fingrarna när jag kommer i kontakt med en del ämnen. Hur är det ens möjligt att vi kan påverkas så? Att vi inte kan styra våra egen kraft? Det fortsätter att förundra mig, medan den välutbildade Åsa har koll på läget.
Långsiktig förbättring
Själv kom hon in på kinesiologi genom egna motgångar. Hon drabbades av IBS (Irritable Bowel Syndrome) och när läkarna inte kunde hjälpa henne längre konstaterade de att hon fick själv undersöka och prova sig fram till vad hon kunde äta. Det är såklart ett krävande arbete, men Åsa satte igång. På en hälsomässa kom hon i kontakt med en man som skulle göra en irisanalys på henne och medan han bara ställde in kameran såg han att hon hade problem med magen och en diffus värk. Åsa gick en hälsoanalys hos honom och justerade kosten därefter. Hon fick behandlingar för att läka hela systemet och den långsiktiga förbättringen blev uppenbar.
Åsa har alltid varit intresserad av hälsa och läst mycket. Men efter den egna hälsoresan blev hon sugen på att utbilda sig inom det. Inom biopati finns många utbildningsblock och basmedicin är grunden. Hon fortsatte sen med kinesiologi. Det Åsa verkligen uppskattar med kinesiologin är att man kan skräddarsy behandlingen. Först tar man reda på om det är frågan om en parasit eller om något är i obalans i kroppen. Sedan tar man reda på vilken typ av åtgärder de ska fortsätta med – ibland räcker det med exempelvis en ört för att stärka där det behövs. I stället för att sätta in tio preparat går man ned på djupet så det kanske räcker med 2–3 st. Undersökningen kan leda till tips om en promenad om dagen etc. och annat som blir en minskad kostnad för klienten.
Gedigen utbildning
Efterhand fyllde hon på med andra kurser, då alla var så intressanta. De gedigna utbildningarna gav henne helhetsperspektiv som hon idag har stor användning av inom det egna företaget. Företaget, det startade hon så smått 2013. Kundkretsen ökade och hon fick gå ned i tid på sitt andra arbete för att kunna arbeta mer med företaget. Dessutom behövde hon utöka sina lokaler, som vid starten var hemma. På J3 började hon med att hyra in sig en dag i veckan, och sedan 2016 är hon där på halvtid.
Utbildningarna har hon fortsatt med parallellt som hon drivit företaget. Det finns ju så mycket intressant att bygga på med! Hon hade tänkt gå de tre första utbildningsstegen i reflexologi men blev så fascinerad att hon gick hela tiostegsutbildningen. När vi diskuterar Åsas verksamhet och många utbildningar blir det tydligt att hon är väldigt lyhörd för vad kunderna är i behov av, även om de inte uttrycker det själva. Åsa lyssnar och tillgodoser – nytt för i år är nämligen käkledsbehandlingen. Många kunder hade problem med käkleden och även om de blev bättre efter behandlingarna märkte Åsa inget superresultat. Grundlig som Åsa är nappade hon direkt när en annan terapeut tipsade henne om käkledsbehandling.
Den behandling som går mest är reflexologi, mer känd som zonterapi. Åsa ser dock till att vara uppmärksam på om hon har återkommande kunder, om de kanske behöver något mer eller annat. Käkledsbehandlingen väver hon nu in i zonterapin. Som med allt annat i livet är det ingen quick fix, utan man får gå några gånger. En del märker dock resultat direkt!
Håll utkik!
Från och med vecka 27-28 kommer det erbjudas massage på Naturkliniken och innan dess kan man kontakta Åsa och ta del av elevbehandling till reducerat pris.
Återfå livsglädje
Under sommaren är det, utöver året runt boende, många sommargäster som bokar in sig på någon av behandlingarna. Den här sommaren ska Åsa dessutom utöka sin redan gedigna kompetens med att utbilda sig till idrottsmassör. Det finns många massörer på J3 och de är alltid fullbokade. Så håll utkik! Från och med vecka 27–28 kommer det erbjudas på Naturkliniken och innan dess kan man kontakta Åsa och ta del av elevbehandling till reducerat pris.
Åsa har idag anpassat sitt nya liv utifrån sina läror och den kost hon klarar av, och menar att hennes IBS inte är något som besvärar henne. Hon unnar sig exempelvis en pizza ibland, men kan ändå konstatera att hon vant sig av med smaken. Hon berättar att hennes man kärleksfullt brukade hålla sin hand på hennes mage när de satt i soffan, något han inte kunnat göra när hennes mage var så öm. Men en kväll frågar maken “Märker du vad jag gör?”. Åsa tittar ned och där på hennes mage vilar makens hand. En gest som de båda länge varit utan till följd av Åsas smärtor. Tänk så många saker vi tvingas försaka på grund av sjukdom och smärta – och så mycket livsglädje vi kan återfå, när behandlingen blir rätt.
Läs de andra reportagen i denna hälsoserie!
Medveten närvaro
AME Hälsa och Stresshantering
Det gäller att komma åt känslan
Muskelharmoni
Som ringar på vattnet
CG Muskelservice