Allt startade 1973 när Mona efter en kort tids anställning som reklamansvarig på Rejmes Bil i Halmstad började skylta butiksfönster på frilansbasis. På hennes reklamblad kunde man läsa ”Vänd Dig med förtroende till firma Reklam & Dekor när det gäller skyltningar, skyltar, dekorationer, etc”.
Monas far, Hans, drev under många år en bensinmack i Halmstad och gick under namnet ”Bensinpiraten”. Man kan säga att äpplet inte faller långt från trädet på så sätt att även Mona blev egen företagare. Så fann Mona och hennes make, Lasse, några år senare, att Lage Bengtssons (legendarisk chefredaktör Laholms Tidning) hus på Stadstjänarbacken i Laholm var till salu och de blev på så vis Laholmare.
Ett genombrott för verksamhet kom när Mona och Lasse, av familjen Andreasson fick förtroendet att tillverka i stort sett alla skyltar till Maxi Stormarknad som öppnades 1978.
Försäljning av stansade självhäftande bokstäver och plastfolier
1982 kunde företaget, med hjälp av ingenjör Hans Berger på kommunen, flytta in i den gamla butiken på Tulpanvägen. Här utvecklades verksamheten och breddades med försäljning av stansade självhäftande bokstäver och plastfolier till andra skyltmakare. Vid den här tiden hade självhäftande dekaler, texter och vinylfolier ersatt målning på bilar och skyltar. De såg potentialen i att börja importera material direkt från bruk och verk för att på så sätt skapa förutsättning för tillväxt i företaget. Monas roll blev allt mer att sköta den egna marknadsföringen innehållande broschyrer, mässrepresentation, framtagning av varuprover m m, medan Lasse bedrev själva försäljningsarbetet till skyltföretag runt om i landet. Successivt ändrades företagets inriktning till att alltmer bli en grossistverksamhet också med tillverkning av råmaterial och halvfabrikat för uppmärkning och fordonsdekor.
Både Mona och Lasse reste runt i Europa och knöt inköpskontakter, investerade i teknik för att konfektionera självhäftande material till datorer med s k traktormatning, arkning m m. Ibland blev det maskiner som konstruerades i samarbete med lokala företag och som gjorde att företaget kunde erbjuda unika material och tjänster till kunderna. Allt skulle marknadsföras och det blev mitt jobb. Till slut bestämde Mona och Lasse sig för att avsluta all tillverkning av skyltar och reklam och istället satsa fullt ut på grossistverksamheten. I samband med detta ändrades företagets namn till R&D Sverige AB.
Nya lokaler på Nyby industriområde
Nu var bollen i rullning. Med hjälp av engagerade medarbetare växte verksamheten snabbt så att man 1988 kunde inviga nybyggda lokaler på Nyby industriområde, längs väg 24, som Mona planerade tillsammans med konsulten Lars Harrysson. Eftersom Mona och Lasse hade kunskaper från reklambranschen och var utbildade i marknadsföring satsade man vilt på den egna marknadsbearbetningen. I början på 1990-talet övertalade Mona sin make om att skaffa en egen print-on-demand (jättekopiator) för att själva kunna producera all slags broschyrer, produktblad och utskick till R&D:s kunder. Lasse författade allt från säljbrev till tekniska datablad och Mona utformade layouter, logotyper och färgsättning. Policyn var att leverera allt så snabbt som möjligt i huvudsak med egna lastbilar s k Turbilar med vilka stora delar av landet täcktes in.
Strax byggdes det till i omgångar, dotterbolag och filialer kom till i de nordiska länderna och R&D blev ett namn inom sin nisch, välkänt i stora delar av Europa. 1991 fick man nöjet att efter ett bra arbete i Sverige vara hedersgäster hos företagets engelska leverantör i Manchester som tilldelats Queens Award for best exporting company. 1995 erhöll man, välförtjänt, diplom som årets företagare i Laholm.
Multinationellt bolag tar över
1999 efter drygt 25 år i branschen, alltid i högt tempo med högt ställda krav, inte minst av sig själva, tyckte de att det räckte. När sedan ett multinationellt företag visade intresse och samtidigt ville fortsätta och utveckla med säte i Laholm var beslutet att sälja självklart.
Mona och Lasse är väldigt tacksamma gentemot alla som arbetat i företaget och alla som varit behjälpliga i skapandet av en framgångssaga. Det har varit ett tufft arbete men ett sant nöje.
De insåg att resurser skulle tillföras och att personalen kunde erbjudas möjligheter till att utvecklas i företagsgruppen som vid tillfället totalt omsatte nära 6 miljarder. Sedan försäljningen av företaget är paret bosatta på en skogsgård några mil öster om Halmstad en stor del av året. Här bedriver man skogsbruk vilket innebär ett arbete som är intressant och som sker i en lugnare takt med långa cykler samt erbjuder närhet till naturen. Under delar av den mörka tiden på året är de bosatta i södra Frankrike och på så sätt tar vara på det som skapats genom hårt arbete.
2020 gjordes en utställning på Rådhuset om kvinnliga entreprenörer i Laholm från förr och nu. Utställning var ett samarbete mellan Föreningen Gamla Laholm, MacMedia, SFI-utbildningen vid Campus Laholm och Winnet Laholm. Texterna sammanställdes av Nils Danred och elever från SFI bidrog genom intervjuer och textunderlag.