Matilda är född och uppvuxen på Öhn i Våxtorp och alldeles i närheten hade pappan grustag och entreprenadmaskiner. Mamma var under många år en legendarisk husmor på Våxtorpsskolan samtidigt som hon lagade mat till bröllopsfester och andra större kalas, ofta på Våxtorps bygdegård. Numera bor Matilda och hennes man och kompanjon, Linus, i ett hus på en avstyckad tomt i pappans grustag, med adress ”Öens grustag”.

Efter studentexamen läste hon till kartingenjör i Härnösand, kartor hade alltid varit spännande och utmanande, och jobbade sedan på lantmäterikontor, först i Södertälje och därefter på Byggnadskontoret på Halmstads kommun. Jämsides med heltidsarbetet vidareutbildade hon sig till förrättningslantmätare i Gävle. Under tiden på lantmäterienheten i Halmstad ville Matilda vidga sina vyer och 2003 arbetade hon som volontär i Uganda under sex månader. Hon blev volontär på ett svenskt skogsplanteringsprojekt, Vi-skogen. Hon hade med sig en del insamlade pengar till Uganda och letade efter en skola eller barnhem att köpa utrustning till. 

Ssenyange

Det var det som blev starten på Matildas och Linus stora och frivilliga stödprojekt till skolan i Ssenyange. Matilda talar sig varm om sina, ganska tuffa men nyttiga, upplevelser i slumområdet där hon bodde, och mötet med andra människor i en helt annan miljö. Den privata skolan var då ganska liten, men sedan 2004, när Matilda började samla in pengar har skolan utvecklats väldigt mycket. Numera bor 400 elever på skolan och 600 har en utbildningsplats och Matildas och Linus insamlingar har bidragit till nya sovsalar, matsal, personalbostäder, med mera och inte minst ger man bidrag för fortsatta studier för elever som går vidare till universitet. Det finns numera en styrelse i Laholm, med Matilda som ordförande, som samordnar insamling och donationer till skolan. Matilda har också tagit en större del i administrationen av skolan för att underlätta för den åldrande rektorn. Och nu renoverar Matilda och Linus ett eget, äldre hus i närheten av skolan i Ssenyange. Hela Ssenyangeprojektet har de båda drivit jämsides med arbete och företagande.

Konsult på WSP, Pensionat Neptun, Trulsgården

Matildas mamma ägde och drev sommartid pensionat Neptun i Båstad. När Matildas mamma gick bort 2006 fick Matilda och Linus snabbt hoppa in tillsammans med pappan och systern och fortsätta driva verksamheten, trots att de båda arbetade heltid. De fick lite smak för den branschen och 2010 köpte de en äldre gård i Trulstorp som varit fattighus och hade en sällsam historia. Linus renoverade på heltid men Matilda var nu konsult på WSP i Halmstad. 2012 kunde man öppna ett nyrenoverat hotell med konferensmöjligheter och samtidigt drev de pensionatet i Båstad. Så nu var det Trulsgården, pensionat i Båstad, Ssenyange, konsultjobb för Matilda på heltid och deltidskonsultjobb för Linus. Men hotellmarknaden i Laholm var tuff och 2015 köpte kommunen Trulsgården för att bli boende för flyktingbarn och då hade Matilda och Linus, redan året innan, kastat ögonen på Kungsbygget med sin rodelbana.

Kungsbygget Äventyrspark

Efter att ha kommit överens om att dra ner lite på sina engagemang och bara arrendera och driva rodelbanan, så slog man till. Det visade sig vara en bra satsning, så bra så att det naturligtvis inte stannade med en rodelbana. På bara några år har det blivit en äventyrspark med bungyjump, linbanor, cykelbanor, med mera. På somrarna har man 40 anställda och tusentals besökare. Det är förädlat och har blivit en av Laholms viktigaste besöksmål som drar turister och besökare av egen kraft. Och sedan 2016 har Matilda slutat konsulta och går nu ”all in” i Kungsbygget, tillsammans med kompanjonen och maken Linus men fler utmaningar väntade. När Vallåsens skidanläggning avvecklades, köpte Matilda och Linus anläggningen tillsammans med två lokala cykelentreprenörer och håller på att utveckla området till ett verkligt ”cykelmecka” som drar många besökare för olika cykeläventyr och kommer att satsa på en större festival på området. 

Matilda säger sig vara nöjd med att förvalta, men det är svårt att tro med tanke på det enorma driv hon har tillsammans med Linus. 

2020 gjordes en utställning på Rådhuset om kvinnliga entreprenörer i Laholm från förr och nu. Utställning var ett samarbete mellan Föreningen Gamla Laholm, MacMedia, SFI-utbildningen vid Campus Laholm och Winnet Laholm. Texterna sammanställdes av Nils Danred och elever från SFI bidrog genom intervjuer och textunderlag.