För dig som längtar efter en enklare tillvaro med närhet till naturen passar ett besök i Hjörnered perfekt. Här kan du sätta upp ditt tält, tända en brasa och bara vara. Du kan också gå på äventyr i magiska skogar med avtryck från gamla tider. 

Glada skratt runt lägerelden, badkläder på tork utanför tältet och musklernas stramande efter dagens kraftansträngning är tydliga tecken på att du har hittat till Härliga Hjörnered. Här kan du vandra genom gammal skog och se rödlistade växter som vittnar om stor biologisk mångfald. I markerna finns också historiska lämningar som minner om bygden som försvann när vattnet kom. Och är det något du undrar över så står eldsjälen Elver Åkesson eller någon av hans medhjälpare redo vid kanotuthyrningen för att svara på alla dina frågor. 

Han har haft tid att lära känna traktens vilda djur och naturen under sina tjugo år som eldsjäl bakom initiativet Härliga Hjörnered. Det är tack vare hans idé och engagemang vi alla kan få leva hållbart vildmarksliv på nära håll.

– När jag kommer hit rinner all stress av direkt. Här är tystnad trots att det är så nära till både järnväg och vägar. Istället hör man hackspettens trummande och ser vilda smådjur. Och bräkande får såklart. 

Elver tittar ut över vattnet och berättar bakgrunden till varför man i år firar 20-årsjubileum.

– Jag var här i Hjörnered och paddlade med familjen 1999 och såg hur slitet det hade blivit. Det var så grymt skitigt med sopor och toapapper överallt, man fick verkligen vara försiktig med var man trampade… Jag pratade med markägarna och de sa att det blivit rena vilda västern med campare som högg ner träd och tältade precis överallt, även där det störde djurlivet som värst. Medan mina ungdomar var ute och paddlade låg jag i gröngräset och funderade ut lite idéer som jag skrev ner. Jag visade det för andra turister och de utbrast: Tänk om det kunde vara så!

Elver minns med stolthet alla de tusentals timmar av ideellt arbete som ledde fram till att hans idéer blev verklighet. Här står han framför det timrade grillhuset som byggts med tanke på att en hel skolklass ska få plats att sitta och grilla under tak. Huset är fritt för alla att använda när lägerplatsen är obokad, men swisha gärna en slant till verksamheten så kan Härliga Hjörnered fortsätta att utvecklas. 

– Samma vision gäller fortfarande, vi ska se till att alla som sköter sig får njuta av naturen här. Det ska vara lätt att göra rätt och vi ser till att det finns soptunnor och toaletter. När man hyr kanot av oss skickar vi även med ved så man kan elda utan att förstöra skogen. Veden kommer från träd som vält under stormarna och vi hugger upp den själva här på plats. Vår huvuduppgift är att ge besökarna förutsättningar att lämna platsen i bästa tänkbara skick. 

Verksamheten bedrivs som en fristående sektion inom Friluftsfrämjandets Laholmsavdelning och det är inkomsterna från kanotuthyrningen som gör att man kan stå för servicen i området. På sommaren får man hjälp av ungdomar genom kommunens feriearbete, men det mesta av arbetet är ideellt.  

 

Paddla och tälta 

Bästa sättet att utforska Hjörneredssjöarna är med kanot. Även när vattnet står lågt kan man glida fram mellan öarna och njuta av friheten. Det är lätt att anpassa ambitionsnivån efter sällskapets förutsättningar och intresse. Börja med att slå läger och ge er sedan ut på upptäcktsfärd med en enkel matsäck. När du hyr kanot får du en beskrivning över lämpliga rast- och övernattningsplatser i området. Dessa platser är noga utvalda utifrån naturens förutsättningar och djurlivets behov av att leva ostört. I området finns till exempel häckande fiskgjuse och det är viktigt att de får vara ifred. Varje anvisad plats är utrustad med toalett, sopställ, återvinningsbehållare och eldstad.  

– Mitt favoritställe när man ska övernatta är Studentön, tipsar Elver. Öarna är helt klart bäst, här kan man bara vara. Eftersom det är dålig mobiltäckning här omkring så får man prata med varandra istället. Kom bara ihåg att dra upp kanoten ordentligt när ni ska sova för på natten höjs vattennivån. Om kanoten ligger i strandkanten på kvällen kan den vara borta när du vaknar.  

När solen står högt på himlen är det ofta full aktivitet men på kvällen sänker sig lugnet. Att samlas runt lägerelden går inte att jämföra med något annat. På håll hörs avlägsna skratt från andra som slagit läger för natten. Längs med stränderna syns små lägereldar vars rökpelare sträcker sig mot skyn. Lågorna lockar fram tankar, samtal och ibland till och med sång när man sitter tillsammans. Och spännande berättelser från trakten finns det gott om, bland annat historien om hur bygden försvann och vattnet tog över. 

När vattnet kom

På hösten 1922 invigdes Skogaby Kraftstation och landskapet förändras för all framtid. Området fylldes av vatten och det som tidigare varit höjder blev till öar. Mycket av byn hade köpts upp av Sydsvenska Kraftaktiebolaget och människorna som bodde där hade fått flytta. En del monterade ner sina hus och byggde upp på en ny plats och en del hus som var i sämre skick fick rivas. Man kan fortfarande se spår av övergivna byggnader, till exempel på Fårön där husgrunder och hålet efter gårdens matkällare finns kvar. I skriften “Bygden som försvann” kan du läsa mer, den finns i receptionen och där finns även kartor och en modell över hur landskapet bytt skepnad.      

Vandra i gammal skog

Från Härliga Hjörnereds reception utgår Gröna spåret som är en 6700 meter lång vandringsled. Stigen går genom gammal skog med mycket höga naturvärden.  

– I början av sommaren kan man få se Vätteros som är en märklig blomma helt utan klorofyll, berättar Elver. Det gäller att veta var man ska leta och längs spåret finns informationstavlor utplacerade där växter och träd beskrivs. 

När du vandrar längs Gröna spåret passerar du platser som Varhalla, Odens kammare och Spishall. Uppe på Spishall finns vindskydd med plats för 20-30 personer att övernatta. Passa på att njuta av utsikten över Hjörneredssjöarna innan du fortsätter in i det orörda skogsområdet Svartehall. 

Gula och Blå spåret utgår från Friluftsfrämjandets raststuga i Timmershult. Vandringslederna visar dig vägen till spännande utflyktsmål som till exempel hembygdsgården Vippentorpet, trolska Hultaviken och mytomspunna Midsommargrottan. Är du äventyrligt lagd så passa på att klättra ner i grottan och se om du kan ta dig ut på andra sidan. När du är där nere kan du spana efter trollet Midsommargubben som sägs ha bott nere i denna blockstensgrotta. 

Längs de olika lederna finns det gott om bär och svamp. Förutom de vanliga sorterna som hallon och blåbär finns här även utrotningshotade arter som ej får plockas. Med lite tur kan du få syn på den rödlistade Koralltaggsvampen som växer på gamla nedfallna stockar, så kallade lågor. Detta är en signalart som visar att skogen är en viktig nyckelbiotop med stor biologisk mångfald. Tänk på att allemansrätten också innebär ett stort ansvar för naturen. Har du hund så ska den hållas kopplad för att värna om de vilda djuren.   

Jag går och fiskar

Drömmer du om att halstra en nyfångad abborre över öppen eld? Utrusta dig med lite tålamod, ett metspö och ett fiskekort så kan drömmen bli verklighet. Här nappar det friskt och med lite tur kan du till och med få en gös på kroken. Är den mindre än 50 cm får du släppa ut den i friheten igen, efter att du fotograferat den förstås. Magnus Pedersen tycker om att åka till Hjörnered med familjen och kvällens fångst blev några abborrar som alla fick åka tillbaka i plurret. 

– Det är en rolig sysselsättning för hela familjen, alla kan vara med. Vi har husvagnen med och stannar över natten. Här är fantastisk natur och det är lugnt och fridfullt. På morgonen vaknar man mitt i naturen till fågelsång. Jag tycker folk verkar respektera allemansrätten, det är väldigt sällan man kommer hit och ser att det är stökigt.

Arvid som är 13 år håller med. 

– Här är lugnt och skönt. På mellanstadiet var jag här på läger med fritidsledarna i kommunen. Då bodde vi i tält och fick lära oss paddla kanot.

För att få fiska i Lagan och Hjörneredssjöarnas fiskevårdsområde krävs fiskekort för alla som fyllt 16 år. Fiskekort finns att köpa på plats men går även att ladda ner digitalt. Förutom abborre finns bland annat brax, gädda, gös och öring. 

Fler nävar behövs

För att Härliga Hjörnered ska fortsätta fungera i framtiden krävs det att fler är med och engagerar sig eller som Elver beskriver det: 

– Vi är ett gott gäng som hjälps åt men det behövs alltid fler nävar. Vi jobbar ihop med punktinsatser som att reparera vindskydden eller köra fram kanoter. När vi är klara grillar vi tillsammans och har trevligt. Här finns alltid något att fixa och det blir roligare att göra det ihop. Kontakta mig om du känner att du vill vara med och hjälpa till. 

I en tid när larmen går om klimatkris och utrotningshotade arter känns det hoppfullt att komma till Hjörnered och hämta ny kraft. Att leva så nära naturen påminner oss om vårt eget ansvar för jorden. Den jord vi har fått av våra förfäder och som vi förvaltar inför kommande generationer. Njut av Härliga Hjörnered och försäkra dig om att lämna platsen i minst lika bra skick som den var när du kom. Då kan vi fortsätta dela på härligheten i många år framöver. 

Vandringsleder

• Det finns tre markerade vandringsleder och karta till dessa finns att hämta i Härliga Hjörnereds reception. 

• Gröna spåret utgår från Härliga Hjörnereds reception och är 6,7 km som längst. Det går att korta av till 4,3 eller 4,7 km. 

• Gula spåret utgår från raststugan i Timmershult och är 3,5 km långt och man passerar Vippentorpet, Midsommargrottan och Hultaviken på sin vandring.

• Blå spåret utgår också från raststugan i Timmershult och är 4,5 km långt. Alldeles intill Spishall sammanstrålar stigen med Gröna spåret vilket gör att man kan växla spår och fortsätta ner till Hjörnered. 

• Hallandsleden är märkt med orange färg och passerar alldeles förbi raststugan i Timmershult. 

• Läs mer om vandringslederna på Laholms kommuns hemsida.

Fiske

• Fiskekort går att köpa digitalt eller i receptionen och krävs för alla som fyllt 16 år.

• Fångar du en gös behöver den vara minst 50 cm för att du ska få ta med den hem. 

• Kom ihåg att rapportera fångsten.

• Läs mer om digitalt fiskekort och om Lagan och Hjörnereds fiskevårdsområde här: www.fiskelaganhjornered.se

• Skitfiske på dig! (lyckönskning på fiskespråk)

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2019.

Uppdatering: Läs mer om Härliga Hjörnered på deras egen webbplats, www.harligahjornered.se.

Vill du läsa mer om vandringslederna vid Hjörnered? Läs då Vandra i Hjörnered: Stigarna vid sjön!