Kål är vintermat och grönkålen bidrar med både smak och vitaminer. Använd grönkål både i sallader och i varm mat hela vintern. I en paj blir det jättegott med ost och knapriga valnötter.
Pajskalet:
3 dl vetemjöl, 125 g smör (kallt), 1-2 msk vatten och 1 tsk salt.
Kör ihop det snabbt i en matberedare och tryck ut degen i en rund form ca 24 cm. Ställ svalt i 30 minuter.
Fyllningen:
200 g repad färsk grönkål, 2 rödlökar, salt, peppar
3 dl västerbottenost
3 ägg, 3 dl grädde,
1 dl hackade valnötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Under tiden pajskalet står i kylen: hacka 2 rödlökar och fräs i lite smör. Salt och peppar. Häll i 200 g repad grönkål och låt smälta ihop (ev lite riven muskot i om man vill).
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Tag ut och häll i grönkålsblandningen. Häll över den rivna osten.
Vispa ihop äggen med grädden, salt och peppar, och häll över i pajformen. Tryck lite så äggblandningen åker ner emellan bladen.
Strö över valnötterna.
Grädda i ca 30 minuter, tills den är gyllenbrun.
Går utmärkt att göra pajen i förväg och värma upp den före servering.
Lycka till!


