Kål är vintermat och grönkålen bidrar med både smak och vitaminer. Använd grönkål både i sallader och i varm mat hela vintern. I en paj blir det jättegott med ost och knapriga valnötter.

Pajskalet:

3 dl vetemjöl, 125 g smör (kallt), 1-2 msk vatten och 1 tsk salt.

Kör ihop det snabbt i en matberedare och tryck ut degen i en rund form ca 24 cm. Ställ svalt i 30 minuter.

Fyllningen:

200 g repad färsk grönkål, 2 rödlökar, salt, peppar

3 dl västerbottenost

3 ägg, 3 dl grädde,

1 dl hackade valnötter

Sätt ugnen på 200 grader.

Under tiden pajskalet står i kylen: hacka 2 rödlökar och fräs i lite smör. Salt och peppar. Häll i 200 g repad grönkål och låt smälta ihop (ev lite riven muskot i om man vill).

Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Tag ut och häll i grönkålsblandningen. Häll över den rivna osten.

Vispa ihop äggen med grädden, salt och peppar, och häll över i pajformen. Tryck lite så äggblandningen åker ner emellan bladen.

Strö över valnötterna.

Grädda i ca 30 minuter, tills den är gyllenbrun.

Går utmärkt att göra pajen i förväg och värma upp den före servering.

Lycka till!