För mänskliga rättigheter med FN-föreningen och Amnesty i Laholm

Sverige lär vara unikt med sin livaktiga tradition med föreningar av olika slag. På Storgatan 18, mellan Folktandvården och blomsteraffären, huserar en av dem. Det är Laholms FN-förening med butiken Fair Trade Shop som sköts av engagerade volontärer. Det låga stenhuset med sina stora skyltfönster bjuder in till en rejäl butiksyta med varor från olika delar av världen. 

Mänskliga rättigheter är ledord som är ständigt förknippade med världsorganet FN. År 2015 bestämde Förenta Nationernas medlemsstater gemensamt att sätta upp globala mål för att föra världen vidare mot en hållbar och rättvis framtid. Dessa mål går under namnet Agenda 2030 och består av 17 punkter. Laholmsföreningen är en del av det svenska FN-förbundet och genom sitt engagemang och ideella arbete knyter föreningen i Laholm an till flera av målen i Agenda 2030. 

– Det finns många FN-föreningar i landet, och vi gör olika saker, men poängen är att stödja FN:s sak. Och det tycker jag att vi gör i butiken, konstaterar Bodil Wiktorsson Bengtsson, som är ordförande för verksamheten i Laholm. 

De finns fler världsbutiker med inriktning mot rättvisehandel på olika håll i Sverige, en del är kopplade till föreningar, men det är endast Laholmsbutiken som är ansluten till FN-förbundet. Laholms FN-förening har flera gånger tagit emot besök av företrädare för riksföreningen, både av ordförande och tjänstemän som blivit imponerade av butiken och medlemmarnas insats. 

Agenda 2030

17 globala mål

Mål 1 Ingen fattigdom

Mål 2 Ingen hunger

Mål 3 Hälsa och välbefinnande

Mål 4 God utbildning för alla

Mål 5 Jämställdhet

Mål 6 Rent vatten och sanitet för alla

Mål 7 Hållbar energi för alla

Mål 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Mål 10 Minskad ojämlikhet

Mål 11 Hållbara städer och samhällen

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion

Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna

Mål 14 Hav och marina resurser

Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald

Mål 16 Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 17 Genomförande och globalt partnerskap

Fair Trade Shop

För snart tjugo år sedan beslöt föreningen att utöka sin verksamhet genom att starta en butik med inriktning på rättvisehandel. Lokalen på Köpmansgatan, mitt emot Sparbanken, skulle förutom sin försäljning också utgöra en samlingspunkt för både medlemmar och andra. Butiken flyttade sedan vidare till större lokaler på Storgatan och kan snart fira 10-årsjubileum.

– Vi brukar faktiskt fira butiken varje år, på påskafton för det var då den öppnade första gången. Då kan det bli det ballonger, kaffe och tårta, rabatter och kanske musik, berättar Bodil.

Butikslokalen är rymlig och sortimentet brett. Tittar man in genom skyltfönsterna, eller ännu hellre kommer in i butiken, ser man produkter för alla åldrar. Åtskilliga av Fair Trade Shops varor kan man nästan se som en hommage till tidigare butiker på just den här adressen. För länge sedan inrymde byggnaden en leksaksaffär, på 1970-talet Halländska Hemslöjden och därefter var gardinaffären Blå Boden hyresgäst i många år. Leksaker finns åter i hyllorna och även om det inte längre tillhandahålls gardintyger finns det gott om andra textila produkter. Dessutom är en stor del av varorna här mer eller mindre handgjorda, om än inte av slöjdare i Halland utan av andra flitiga händer i fjärran länder. Riktlinjerna för föreningen på Storgatan i Laholm är att stödja små grupper och kollektiv som producerar hantverk och livsmedel under rättvisa förhållanden i Afrika, Latinamerika och Asien. Produkter som är certifierade enligt det internationella begreppet Fair Trade är framställda med respekt för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Vilket ju åter anknyter till FN:s globala mål. 

Batik, plåt och kakao

Som för många andra butiker innebär juli och jul de stora och viktiga försäljningstopparna. Laholmare utgör en trogen kundkrets men även turisterna är viktiga. 

– De är ofta förvånade över att det kan finnas en så här stor butik av det här slaget i Laholm, säger Bodil. 

I somras var batikklänningar från Ghana en populär produkt, och de som är intresserade av det textila hittar här också schalar och ponchos i olika färger. Det finns varor i olika prisklasser för köpsugna besökare att välja på, smycken, tvålar och korgar. Leksaker i både mjuka och hårda material, som gosedjur i tyg och bilar av trä. I skyltfönstren står högbenta rosa flamingos. De och andra spektakulära fåglar av återvunnen plåt är tillverkade i Zimbabwe och är liksom butikens färgglada metallblommor omtyckta inredningsdetaljer. Inför julen kommer man att packa upp julkrubbor och stjärnor och man tar gärna emot beställningar på företagspresenter. Här finns godsaker i form av choklad och sylt, te och kaffe som kan bli lämpliga julgåvor i rättvisehandelns tecken. 

Volontärer och samarbete

Verksamheten har inte så stora marginaler och i inledningen av pandemin undrade medlemmarna i föreningen hur det skulle gå med butiken, skulle de behöva stänga? Men laholmarna fortsatte vara trogna kunder och resultatet har varit gott de senaste åren. Nu är det som bekant ytterligare orosmoln i världen och dessutom inflation och ökade kostnader gällande såväl elektricitet som transporter. 

– Vi är tacksamma mot hyresvärden som fortfarande kan hålla en rimlig hyresnivå, säger Bodil.

I likhet med många föreningar är också FN-föreningen beroende av att styrelsen och de medlemmar som har möjlighet att engagera sig, kan ställa upp med allehanda göromål. Det finns olika nivåer och inriktningar. Även om det i Laholm läggs mest vikt vid butiken har man också återkommande evenemang. Som manifestationen kring Hiroshimadagen i augusti och FN-dagen i oktober, vilken ofta sker i samarbete med Osbecksgymnasiet. Styrelsen har en förhoppning om att framöver också samlas kring en miljö- och klimatsatsning. Föreningen har för närvarande ett 60-tal medlemmar, men välkomnar gärna fler. Stödmedlemmar är viktiga, men även aktiva medlemmar, som volontärer i föreningens olika verksamheter. Tack vare de engagerade volontärerna kan butiken ha generösa öppettider och är öppen fem dagar i veckan, tisdag till lördag. 

– Vi åker på träffar och möter andra butiksvärdar, nu senast i Lund.

– De olika affärsverksamheterna i Laholm har också gott stöd av varandra och vi är glada att vi kan finnas med i detta sammanhang. Och att det fortfarande finns specialbutiker i vår lilla stad! Det är inte alla städer av Laholms storlek som har bokhandel, tygaffär och andra unika butiker, konstaterar Bodil.

”Tack vare de engagerade volontärerna kan butiken ha generösa öppettider och är öppen fem dagar i veckan, tisdag till lördag.”

Amnesty International

FN-föreningen samarbetar gärna med andra föreningar som vill göra goda gärningar för andra människor. I Laholm finns till exempel Rädda Barnen och Röda Korset. Amnesty är också en sådan organisation och flera i FN-föreningen är medlemmar även där. 

Amnesty International utreder och uppmärksammar brott mot mänskliga rättigheter och med dokumentation och opinionsarbete hoppas organisationen påverka makthavare och regeringar i olika länder. Arbetet inriktas både långsiktigt och i realtid på att förbättra och hjälpa utsatta personer. 

Den internationella organisationen grundades på 1960-talet för att uppmärksamma politiska fångar och deras situation genom att som protest överösa berörda myndigheter och regimer med brev. Grupp 168 bildades redan 1969 av paret Bo och Birte Lindblom i Ränneslöv. Bo var lärare, författare och debattör och under ett antal år även ordförande i den svenska sektionen av Amnesty International. Bo Lindblom var ända till sin död 2020 aktivt engagerad i Amnestys arbete. Aktuellt nu i Laholmsgruppen, som ibland också samarbetar med Amnestygruppen i Ängelholm, är brev, kampanjer och utställningar för att belysa situationen för Mohammad al-Qathani i Saudiarabien. Han är dömd till 10 års fängelse för sitt arbete för mänskliga rättigheter. I september månad hade Amnestygruppen en affischutställning på Rådhuset i Laholm och då samlades det in många namnunderskrifter som nu är ivägskickade till Saudiarabien.

Amnesty i Laholm engagerar sig också i kampen mot dödstraff, just nu är det USA som står på agendan.

– Vi är tio aktiva i arbetsgruppen och vi vill naturligtvis gärna ha in fler medlemmar, säger ordförande Per Wikholm som själv varit medlem i grupp 168 ända sedan år 1970.

Byring & Bråte

En annan viktig angelägenhet för det halländska distriktet av Amnesty är den sedan många år väl etablerade second hand-verksamheten Byring & Bråte i Halmstad. Det är nog åtskilliga laholmare som genom åren besökt den populära loppmarknaden på Fiskaregatan. Grupp 168 var med om att starta upp denna innehållsrika butik med olika avdelningar med skänkta föremål, allt från porslin, möbler, textilier till elapparater och tavlor. Här finns också ett välförsett antikvariat att botanisera i. De olika arbetsuppgifterna med allt från hämtning av större föremål till sortering, märkning och försäljning sköts helt ideellt. Överskottet från Byring & Bråtes försäljning går oavkortat till Amnestys arbete för mänskliga rättigheter. 

Såväl Fairtrade Sverige som Amnesty International är dessutom en av de 59 organisationer som årligen får miljonbelopp i stöd av det populära Postkodlotteriet.

Det finns många sätt att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter.

Amnesty gruppen i Laholm har adopterat Mohammad al-Qathani i Saudiarabien. Han är dömd till 10 års fängelse för sitt arbete för mänskliga rättigheter. De fruktar för hans liv och hälsa.

En gåva till Amnesty sätts in på:

Swish 123   615   13   77

Sverige har ett starkt och omfattande föreningsliv. I vårt land råder föreningsfrihet, det är fritt för vem som helst att starta och vara med i en förening. Som medlem kan man vara engagerad på olika sätt och nivåer, som ledamot i styrelsen, som volontär eller som enbart medlem.

Föreningslivet tog fart under senare delen av 1800-talet med olika rörelser och har haft stor betydelse för demokratiseringen av vårt samhälle och som utbildning i demokratiska grunder för gemene man.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, var 29 procent av Sveriges befolkning, från 16 års ålder, medlemmar i minst en förening år 2019.

Text: Eva Brorsson

Foto: Ulrika Träff

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2022