Känslan att köpa grönsaker, kött och ost direkt från gården där de framställts är så nära man kan komma att odla själv. Med ena foten i myllan och den andra i butiken vet du hur din middagsmat haft det innan den kom hem till dig. Även om vägarna är slingriga och långsamma har du inte varit utanför kommunens gränser och produkterna har inte varit i närheten av ett annat land för att odlas, styckas eller packas. Det är god sydhalländsk kvalitet rakt igenom.

Förr var det vanligt att laholmare tog en korgarunda för att fylla på förråden. Man satte sig i bilen och besökte butiker som sålde korgar, främst låg de i Hishults- och Våxtorpstrakten. Hem kom man med flätade verk i alla dess former. I sortimentet fanns det även slöjdartiklar, leksaker, hushållsgeråd och allt möjligt bra-å-ha. Lite som att gå på marknad men vilken dag som helst. De här handlarna stod ofta på marknader också och längre tillbaka i tiden köpte de korgarna av korgamakare på bygden som flätade hemma i stugorna.

Vi tog med oss korgen från förr och gav oss ut för att fylla skafferiet med närodlade godsaker. Följ med och se så många gårdsbutiker vi har i kommunen och så mycket gott vi hittade. Det finns säkert fler så håll ögonen öppna efter skyltar längs vägkanten när du ger dig ut, för beroende på säsong säljs blommor, jordgubbar, sparris och annat gott direkt vid åkern och ibland får man ge sig ut i landet och plocka själv.

Många av gårdsbutikerna säljer även sina produkter på marknader, både nära och lite längre bort.

Lilla Håddan rymmer mycket gott

I den lilla vita boden vid Kristianstadsvägen i Laholm finns det plats för mycket! Kylar och hyllor är fyllda av egenodlad potatis, kålhuvuden, rödbetor, lök, pumpor, gröna bönor och annat av säsongens grödor. På en tavla står alla priser tydligt uppskrivna och där kan man även läsa att mycket är obesprutat eller har ekologiskt godkänt växtskydd. Allt är snyggt organiserat och under vårt besök kommer det en strid ström av kunder som alla visar rekommenderad hänsyn och avstånd. Det är något vi märker av under hela vår runda och det verkar även vara en trend att man söker sig ut till de små butikerna nära naturen i dessa tider.

Bengtssons blad och bönor – hem till din dörr

Utanför Ränneslöv ligger de obesprutade odlingarna med grönsaker som säljs som en smart prenumeration med hemkörning, eller för utlämning i Ränneslöv eller Skummeslöv. Du beställer via Facebook, mejl eller telefon och får en kasse fylld med säsongens grönsaker samt tips och recept på hur de kan användas. Ett härligt sätt att lära känna nya sorter och maträtter. När vi hälsar på är odlingsbäddarna fulla av broccoli, morötter i olika färger, dill, persilja, mangold, kålrabbi och mycket mera. Senare under säsongen blir det grönkål och sedan kommer patchoi som planteras under hösten. Säsongen kan vara lång även på våra breddgrader och leveranser ska kunna ske från april/maj ända till i december.

Veronicas gård, ekologiskt på toppen

Högt uppe på Hallandsåsen hittar vi nästa gårdsbutik. Här är allt ekologiskt odlat och köttet kommer från gårdens kor, lamm och Linderödsgrisar. I november finns det anka att köpa i den lilla butiken som även har säsongens grönsaker och bär på hyllorna. Det finns även ett gott utbud av sköna lammskinn. Just i år finns det inga kalkoner att sälja eftersom räven varit framme och tagit dem. Även vildsvinen har varit på besök och bökat i potatislandet så vi förstår att utmaningarna kan vara många för den som lever nära naturen.

En rad nyplanterade äppelträd bär frukt om några år, ett växthus för tomater är under uppbyggnad så det finns gott om planer för framtiden på gården där man även kan träffa på en hel del djur såsom hästar, åsnor, getter, hundar, gäss och höns med små kycklingar om man har tur. 

– Det kommer många kunder från Båstad, Ängelholm och ännu längre söderifrån men det finns varor i butiken för fler, berättar Veronica medan vi strövar runt på den stora gården bland ankor och ett par lustigt kluckande kalkontuppar.

Herefordkor, äppelmust och söta potäter på Skogaby lantbruk

Utanför Veinge finns en nystartad gårdsbutik med musteri. Tidigare har de sålt köttlådor som man fått boka upp, det fortsätter man med, men nu finns det en gårdsbutik också. När vi hälsar på är hyllorna fyllda av nypressad äppelmust förpackad i smarta ståpåsar, som bag-in-box, fast utan box. Här kan man även lämna sina egna äpplen för mustning. I den mysiga butiken är hyllor och lådor fyllda av gårdens egenodlade och helt obesprutade grönsaker. Från växthus och odlingsbäddar runt knuten kommer alltifrån morötter, mangold och grönkål till tomater och hallon beroende på säsong. De verkar dessutom vara de första i trakten som odlar sötpotatis, och till nästa år ska det bli ännu mer av den varan, berättar Josefine. 

I kylen har vi tur att hitta en del kött och färs från gårdens Herefordkor och det finns ägg i vackra färger från hönsen som pickar i trädgården strax bredvid. Om du avtalar tid går det bra att hälsa på djuren när de går ute och då får du gärna titta i odlingarna också. 

HGs Biodling har ägg, honung och söta biprodukter

I Norra Össjö utanför Hishult finns det två små butiker på en och samma gård. I den ena hittar vi främst honung från gårdens bin. Beroende på vilken årstid honungen är framställd har den olika karaktär och färg. Det finns även bivaxdukar som används som ett miljövänligt alternativ till plastfolie och andra bi-produkter. Ägg i härliga färger från gårdens nyfikna höns som går i den stora inhägnaden bredvid butiken samt lite grönsaker efter säsong är andra produkter som erbjuds.

I den andra boden finns en mysig butik fylld av ljus, lyktor och annan heminredning samt loppisprylar och söta broderier i en väl avstämd mix. Även här finns gårdens honung och bivaxprodukter att köpa. Om du kommer hit när det är kallt ute välkomnas du av en härlig brasa i kaminen som sprider skön värme. Kanske vill du prova på att göra en egen läkande salva? Då kan du skaffa både bivax och recept här. 

Älskat vilt i när och fjärran från Olssons

Det är 30 år sedan viltslakteriet hos Olssons vilt i Timmershult startades och inte långt därefter öppnades gårdsbutiken där du hittar korvar, färs, stekar och andra styckdetaljer av älg, vildsvin, rådjur och till och med björnkorv finns när vi är på besök. I butiken finns även en mängd souvenirer med älgmotiv på. Namnet på korvarna i kylen är översatta till tyska, det säger kanske en del om var många av kunderna kommer ifrån? Här finns också honung framställd på gården intill samt sylt, saft och andra godsaker. Strax intill ligger en solcellsanläggning som sörjer för all den el som gården behöver. Vi träffar ofta Olssons vilt på marknader och då brukar ett par korvar få följa med hem. Undertecknads favorit till julbordet är älgkorv med enbär, det kanske är något för dig också?

Dönardalens delikatesser sätter krydda på lamm, sill och lantliv

Strax utanför Våxtorp ligger gårdsbutiken som saluför både lammkött och inlagd sill. Kylar och frysar är fyllda av härligt kryddade korvar, lammkotletter och andra styckdetaljer. Här finns även ägg, honung, sylt och en passande lammkrydda för att nämna något.

På gården finns 80 får och det föds i runda tal 150 lamm varje år. Till det köper man in lika många för att möta efterfrågan. Allt säljs i gårdsbutiken, ofta som förbeställda köttlådor, samt på marknader där även härliga lammburgare grillas och säljs över disk.

I backarna utanför, nere vid Stensån, ordnas populära grillkvällar på våren men man kan även boka BBQ catering med grillning hemma i sin egen trädgård eller kanske på firmafesten? 

Ett gott tips till julbordet är den kallrökta fårskinkan och Lingonsillen för att inte tala om Brantevikssillen som är undertecknads favorit.

– Att driva lantbruk och gårdsbutik är en livsstil, berättar Brigitte. Familjen odlar sina grönsaker och föder upp djuren som blir mat på bordet. Man kan leva gott genom att pressa kostnader och anpassa sina behov, fortsätter hon. Och så finns vi här hemma på gården när barnen kommer från skolan, det känns också bra. 

Ulvereds Hjorthägn – en pojkdröm i utveckling

I den mysiga restaurangen i Ulvered vid gränsen mot Halmstad, slår vi oss ner vid ett av borden och låter ögonen följa de vackra hjortarna utanför de stora fönstren. Det råder en lugn och rofylld atmosfär med högt i tak och i den öppna spisen värmer brasan skönt när det är kallt ute. På gården finns ett eget slakteri och i köket tillreds exempelvis goda hjortstekar, hjortburgare och julbord med en vild twist. Vill du inte äta här kan du beställa en av de välkomponerade brickorna för festen.

I den lilla gårdsbutiken som ligger en trappa upp hittar vi korvar, patéer och rökta hjortstekar och mycket annat gott. Ett trevligt julklappstips är en låda eller säck med vilda delikatesser.

I denna härliga miljö kan företag boka in konferenser, det finns även tillgång till boende om man vill stanna flera dagar. För den som vill cykla finns flera olika paket och rutter, både för den som håller sig på vägen och för den som gillar mer naturnära upplevelser. Visst låter det härligt att ta en lång cykeltur på små vägar, kanske över stock och sten, och sedan sätta sig till bords och njuta av en god middag?

M. Magnusson potatis har nypotatis, storpotäter och jättepumpor

I Mellby, mitt på laholmsslätten, har vi en av Sveriges största potatisodlare. I den lilla gårdsbutiken ser vi potatis, potatis och potatis vart vi än vänder oss. Alla har de olika egenskaper, om det ska vara en mjölig eller fast sort beror på vad du ska tillaga – gratäng, mos eller kanske bara kokt. Här finns även ägg och under hösten är hyllorna fyllda av färgglada pumpor.  

När vi besöker butiken träffar vi Eva och Leif Kjellson från Växjö som passar på att handla här när de besöker stugan i Skummeslöv. Eva berättar att även hon jobbar med potatis, fast i nästa led på sin arbetsplats i sjukhusköket, och det är faktiskt Magnussons potatis som levereras dit. 

Goda sydhalländska päror finns alltså i både storkök och små kök i hela vårt avlånga land, konstaterar vi.

Potatispågarna Uhlin utökar sortimentet

På Lyngens gård, utanför Hasslöv, finns den potatisbod som nu växt till en gårdsbutik. När man byggde nytt satsade man nämligen på en gårdsbutik med något större utbud. Här finns ägg, lök, majs och honung, och så den otvättade potatisen som är deras specialitet. När vi pratade med Anton som är en av pågarna, berättade han att genom att behålla potatisen jordig så kan man lagra den längre. Förutom att sälja potatisen i gårdsbutiken så levererar de till några närliggande butiker, samt säljer på RekoRing. De har testat att sälja morötter från en granngård, och det kan tänkas att sortimentet utökas efter hand. 

Tomater till självplock hos Örjanssons blommor 

Utanför Vallberga gör vi ett stopp även om det inte är en gårdsbutik i egentlig bemärkelse, men eftersom det inte finns så många som erbjuder självplock av tomater vill vi gärna nämna detta. I växthusen finns 1000 plantor av uppemot 20 tomatsorter men mest är det cherrytomater eller så kallade cocktailtomater som odlas. Här finns även lite gurkor till självplockning under säsong. 

Roland berättar att tomaterna har varit så populära i år att de knappt har hunnit mogna mellan varven. Framåt jul är grönkålen färdig i landen och till våren blir penséer och sedan sommarblommor klara för försäljning.

Reko Ring är ett annat sätt att handla direkt från gården. På en Facebooksida bjuder producenterna ut sina varor och de närmare 10.000 medlemmarna beställer direkt i inlägget. Laholm tillhör Halmstadsområdet men vi behöver inte köra dit och hämta utan kan hämta ut våra varor hos Ahla Mossens Vilthägn som vi nu ska besöka.

Ahla Mossens Vilthägn – laga själv, köp färdigt eller sätt dig till bords vid hägnet

I Ahla finns det härliga hjorthägn där djuren strövar omkring och har det bra. Sommartid finns en restaurang invid hägnet där gästerna sitter ute, eller i tält om det regnar, och maten tillagas strax intill. På gården finns förutom slakteri även en liten gårdsbutik där kylar och frysar är fyllda av korv, burgare och styckdetaljer att tillaga hemma. En nyhet är det fina utbudet av färdiglagat att köpa hem och värma tillsammans med egna tillbehör. Det är ett sätt att njuta hemma av det goda från sommarrestaurangen. Man kan även beställa pajer, landgångar och den populära Laholmsbrickan med utvalda delikatesser som är ett gott samarbete mellan småföretag i kommunen. 

Den som inte köper hem och grillar själv kan passa på att äta en vild burgare när det är marknad i stan, för då brukar Vivianne och Jonas vara på plats med sin grill.

Majsboden – en popup-butik efter säsong

Vid Tjärby kyrka finns den lilla boden som under säsong säljer majs från fälten intill. Här finns då också grönsaker och kål från lokala bönder. Majsboden är med i Reko Ring men håll koll efter skylten utmed vägen eller på Facebook när boden öppnar efter sommaren.

Skottorps mejeri – ost från mjölkfabriken i hagen runt knuten

Närproducerad ost finns också att beställa på Reko Ring eller köps direkt i gårdsbutiken i det gamla stenstallet på Skottorps Säteri. Mjölken kommer från korna som går i hagarna och stallarna här på gården. Genom de stora glasrutorna som skiljer butiken från mejeriet kan man titta på när osttillverkningen pågår. Det blir mycket ost på ett år, hela 30 ton! I kyldisken finns storsäljaren Skottorps Nofva, grill- och stekosten som legat på var mans grill i sommar, samt klassiker som Skottorps Ambrosia special, Gräddost, Port salut och den smakrika Alp­osten som passar fint på ostbrickan. I hyllorna hittar vi även mjölk från gården, samt sylt, äppelmust, knäckebröd och annat gott. Köp gärna mejeriets egna lilla kylbag och lägg i en ost eller två så blir det en fin present. Kanske ett julklappstips.

Hallå Boels Blå!

Ett annat företag som är med i Reko Ring är Boels Blå på Holmana Gård utanför Hishult. Här tillverkar man prisbelönt blåmögelost av mjölk från mjölkgårdar i trakten samt en stek- och grillost med det skojiga namnet Hallåja.

Lilla Fågelsång 

Vill du köpa ägg på Reko Ring finns det fina att beställa från Lilla Fågelsång. Det finns även en webbutik med exempelvis lantliga pussel, spel, heminredning och honung. Mer verkar vara på gång så vi håller våra nyfikna ögon öppna.

Jättegott Bageri – ja, bageriet heter faktiskt så!

I Knäred finns ett litet bageri som också är med i Reko Ring. Här bakas bröd med ursprung från Ungern som frallor, gifflar, söta och salta små kakor och öltilltugg. Vill du baka egen pizza kan du beställa bageriets pizzakit. Kanske lägger du något gott från en närliggande gårdsbutik på din pizza? Jättegott, helt enkelt!

Oavsett hur du väljer att handla, direkt i gårdsbutik, på marknad, via Reko Ring eller genom prenumeration finns ett fantastiskt utbud att välja bland. Allt är framställt med kärlek till jorden och djuren och med ambitionen att erbjuda oss det allra bästa till middagsbordet.

Många lantbrukare lever sin dröm men det är också en tuff utmaning mot naturens krafter och konkurrens från importerat. Mycket kunskap och erfarenhet, samt många timmars hårt arbete, ligger bakom de goda råvarorna som ofta levereras med djup stolthet. Det är en förmån att ha så många matproducenter så nära. Ta korgen på armen, packa in familjen i bilen och gör en utflykt längs slingrande vägar, samtidigt som du fyller skafferiet med lokal­odlat och gott!

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2020.