När en surdegsbagare pratar om bubblor så är det jäsning det handlar om och för Felicia är hennes bubbliga personlighet minst lika viktig för att lyckas med bröden.

Vilgots surdegsbageri är här. Bagaren heter Felicia Garellick och platsen är gamla Johans(sons) kafé, mitt i Våxtorp. Huset som totalrenoveras av renoveringshjältarna, Monica och Kalle Persson, håller på att få nytt liv. När Magasin Laholm lämnas till tryck har inte kaféet öppnat, men bageridelen har varit klar en tid så att Våxbor och andra nyfikna redan kunnat smaka på brödet. 

Bakat för hönorna

För ett år sedan kunde inte Felicia baka, men när planerna om kaféet kom upp så nördade hon in sig och försökte lära sig allt om surdeg. Hon gick kurser och hon praktiserade och framförallt bakade hon. Hon testade sig fram och lärde sig mer och mer. Från början blev det mycket bröd till hönorna, men efterhand lärde hon känna surdegen och nu är de ett bra team. När det var dags att flytta in bakandet i bageriet så blev det en klar förbättring. Ibland undrar Felicia om inte Ella som drev det gamla kaféet är med och vägleder henne i bageriet. 

Hantverksbageri

Surdegen ska matas varje dag vid rätt tid. När en surdeg är pigg då är den sur, tvärtom gäller för bagaren. När hon är pigg så är hon på bra humör. Felicia har lärt sig hur degen reagerar på hennes humör och hantering.

– Den ska hanteras bestämt men försiktigt, säger Felicia.

När dagens degar är satta är det många moment som ska göras. När degen är blandad ska varje deg som är så lös att den är på gränsen till smet, vikas fyra gånger vid bestämda tidsintervall, och den ska dessutom formas två gånger. Och jäsning däremellan. Till sist är det dags att forma bröden och bullarna. Det är en konst i sig. Bröden snittas för ett fint mönster och bullarna snurras olika. Det Felicia gör är ett riktigt hantverk.

Konstnärsinspirerat kafé

Felicia kommer från en konstnärsfamilj och gillar det personliga så kafédelen som troligtvis öppnar i slutet av november kommer bli både personligt och konstnärsinspirerat med mycket själ. Förändring är viktigt för Felicia, därför kommer menyn variera från vecka till vecka och man kommer kunna köpa inredningen. Man kan förvänta sig färdigbredda smörgåsar, grillmackor, bullar och kanske nån kaka. Det kan även bli soppa med brödbuffé… Det kommer bli ett unikt kafé och målet är att det ska bli en härlig samlingsplats.  

Kafédelen som även blir butik kommer skötas av Maria Lindström som annars driver Galdra keramik. Här kommer finnas annan typ av hantverk, t ex Marias keramik och Ölunds skärbrädor. Felicia kommer hålla till i bageriet men självklart också titta ut i kaféet och säga hej, för relationerna med kunderna är halva grejen.

Lokalen kommer även användas utanför Vilgots öppettider, bland annat för yoga vissa kvällar i veckan. Att huset skall vara en levande, central plats är viktigt för Felicia.

Vilgots

Felicia hamnade i Våxtorp tack vare Kristian som är en av killarna som startade upp downhillåkning på Vallåsen. Nu är han fast i trakten och eftersom hon vill leva med honom vill hon göra det till en bra livsplats. 

– Hallå Våxtorp, nu får vi vakna här!, tänkte hon och började planera.

Att bageriet och kaféet heter Vilgots är ingen slump. Det är efter deras son som heter Vilgot och han fick sitt namn för att det betyder ”vill gott”. Att vilja gott, äta gott, göra gott och leva gott, förklarar Felicia.

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2020.