Visst känns det ibland, som att Sverige med ett beundrande småsyskons alerta lojalitet anammar det mesta från USA – mat, mode, musik, akademiska teorier och Kalle Anka. Apropå den senare, ni har hört det förut: det är inte en äkta svensk jul utan amerikansk tecknad film. Det kan därför vara nödvändigt ibland att påminna varandra om fenomen som passerat Atlanten åt andra hållet, som Abba, smorgasbord, den svenska synden – och besk. Enligt folkräkningsstatistik från den amerikanska myndigheten United States Census Bureau (2020) har cirka 3,6 miljoner amerikaner svenska rötter. Inte överdrivet märkligt alltså, att det obskyra svenska malörtsbrännvinet även finns over there.
Cajsa Wargs »Malört-Brännewin«
· 4 kannor (2,62 liter) brännvin
· 1 skålpund (0,425 kg) malörtsblommor
»Til 4 kannor brännewin tages et skålpund malört-blommor, som plåckas när de först börja at spricka ut, eller ock helt unga malört-blad, hwilka blötas allenast en natt.«
I Chicago (ingen annan del av landet är, inte helt oväntat, intresserade av malörtsbrännvin) är svensk besk känt som »malort« – ett numer varumärkesskyddat produktnamn som härstammar från svenskans »malört«. I staden finns också en stavningsförvirrad konkurrent som heter »bësk«, med produktbeskrivningen »a relatively obscure yet locally infamous Swedish liqueur dominated by wormwood«.
Vad amerikanerna, eller mer korrekt chicagoanerna, däremot inte verkar göra är hemkryddad besk. I det svenska beskabältet – det vill säga södra Halland, Bjäre och Österlen – är det snarare regel än undantag att krydda besken själv, och gärna med egenodlad eller viltplockad malört. »Köbebesk« (köpt, färdig besk) betraktas som fusk, i bästa fall ett misstag – något en inflyttad lekman införskaffat mot bättre vetande.
I min bok Beskakungen (Bokhandeln Laholm, 2017) finns flera recept, både samtida och historiska sådana. Nedan bjuder jag på Cajsa Wargs variant (ni vet, hon som aldrig sa »man tager vad man haver«) från kultboken Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber (1755). Och se nu till att besken är klar lagom till julafton, senast klockan 15.00, som en symbolisk påminnelse om nyttan och nöjet av fria kulturutbyten.
Foto: Ulrika Träff
Publicerad i Magasin Laholm vinter 2022.