Diana Lavesson, Bokhandeln Laholm: Tack och lov att man kan resa i böckernas värld! Följ med till England, Irland, Vietnam, Frankrike, Sydamerika och Kamtjatka!

Je m´appelle Agneta 

– Emma Hamberg (Piratförlaget)

Jisses, vilket lyckopiller att läsa om Agneta som tröttnar på sin man som mest ägnar sig åt fågelskådning och sport, som anser att vin och marmelad är ett fördärv och som kokar broccoli och bönor när det ska festas till lite! På jobbet är Agneta osynlig och de utflugna barnen kommunicerar numera bara via swish, så hon tycker inte hon har nåt att förlora när hon bestämmer sig för att svara på en annons där ”någon” i en liten by i Provence söker hjälp av någon som måste kunna svenska… Att ingenting, absolut ingenting, blir som Agneta trott är bara förnamnet! Ljuvlig läsning blir det i alla fall, men inte sockersött utan mer med en kraftfull känsla av hur Agnetas inneboende livsglädje och nyfikenhet vinner över nåt som lika gärna kunde bli svart och bittert. Själv känner jag hur glädjen bubblar i mig från första till sista sidan, och jag vill utbrista i ett Heja! Heja! både till Agneta och Emma… Je t´aime!

Allt som väntar dig

– Lorraine Fouchet (Sekwa)

Ännu en varm och tänkvärd bok av författarinnan som innan hon började skriva på heltid arbetade som akutläkare i 20 år. Kanske är det därför hon enligt mig lyckas skriva så övertygande om livet och döden, och inte minst om kärleken. Allvarligt, ja, men också väldigt charmigt! Här handlar det om 15-årige Domnin som en natt vaknar av att lägenheten är full av ambulanspersonal som försöker få hans pappa att överleva en kraftig hjärtattack, men det gör han inte… För Domnin blir tillvaron inte bara en stor sorg utan också ett mysterium, för vem är kvinnan som larmade ambulans och som han såg en skymt av i trappan i huset där han och hela hans släkt bor…? Och vart tog hans mamma egentligen vägen när hon lämnade familjen för flera år sedan, och varför lämnade hon dem egentligen? Och sist men inte minst, har han verkligen en syster som han aldrig haft en aning om? Någon påstår i alla fall det i ett brev, och Domnin bestämmer sig för att han måste åka till Sydamerika för att försöka få svar…

Shuggie Bain

– Douglas Stewart (Albert Bonniers)

Douglas Stewart är inte den förste som skriver om en uppväxt i en fattig miljö kantad av våld och alkoholism, men han gör det ändå på sitt alldeles eget sätt och med sina egna erfarenheter som grund. Shuggie växer upp i Glasgow på 1980-talet tillsammans med sina äldre syskon och en mamma som är alkoholiserad, men hon är också både stolt, stark och vass! Hon välkomnar alla (män) som ger henne alkohol, men sen försvinner de igen, och självklart går missbruket ut över barnen. Shuggie far illa, men vet inte om nåt annat och finner sig i tillvaron där han också tidigt får erfara hur det är att inte passa in i gängse normer i ett oerhört mansdominerat samhälle, eftersom han hellre leker med dockor än sparkar boll… Han och mamman har till slut bara varandra, och på något sätt blir det de två mot världen. Visst är det förfärligt, men det är ingen snyfthistoria och det finns ingen bitterhet heller, utan mer en vemodig kärlek. En bok att ta till hjärtat!  

Försvinnande värld

– Julia Phillips (Norstedts)

Detta är en lite ovanligt konstruerad, och otroligt fascinerande bok som utspelar sig på Kamtjatkahalvön där två systrar leker på en stenstrand en sommardag, och sen hoppar in i en bil med en man som säger att han ska köra dem hem, men det gör han inte och sen dess är flickorna spårlöst försvunna. I tolv kapitel, ett för varje månad, berättar olika personer sin historia om hur de påverkats av flickornas försvinnande. Många är kvinnor som brottas med egna förluster, men det är också en polis, en grannfru, en lekkamrat, och inte minst flickornas mamma som oförglömligt beskriver sin gränslösa sorg. De lever i ett isolerat men sammansvetsat samhälle, men med försvinnandet följer en rädsla som blir till misstänksamhet, och mycket kommer upp till ytan när man följer de olika berättarna – relationerna mellan storstad och landsbygd, och inte minst rasismen mellan ryssarna och minoritetsbefolkningen (evener, korjaker, lamuter, jakuter). Lysande läsning som lockar till att veta mer om denna del av världen!

När bergen sjunger

– Nguyen Phan Que Mai (Historiska Media)

Vietnams 1900-talshistoria berättad i romanform, kan det vara något? Jaaa, verkligen! Berättelsen om flickan Huong och hennes mormor utspelar sig i början av 1970-talet, mitt under kriget som de flesta vuxna deltar i (och som väldigt många inte kommer hem ifrån). Den gamla berättar för sitt barnbarn om sitt liv, och inte minst om sina väl bevarade hemligheter. Huong lyssnar och lär, och får ovärderliga lektioner om livet. Hela tiden kämpar de mot fattigdom och rädslan för kriget, och mormodern tar ett beslut som förändrar deras tillvaro, ett beslut som helt grundar sig på överlevnad. Det är starkt, vackert och mörkt, fyllt med längtan och saknad, men bitvis med glimtar av hopp och glädje, och det bestående är hur människor inte bara kan överleva, utan också hur man kan göra det med heder och mod. Fantastisk läsning!

Giftmakerskan 

Sarah Penner (HarperCollins Nordic)

London i två parallella berättelser med gift som den röda tråden! Att vara Mudlark var ett yrke fram till i början av 1900-talet i London, men än idag finns det många som ägnar sig åt att leta ”fynd” från Themsen utmed dess stränder. I romanens nutida berättelse följer Caroline med ett sådant sällskap, och hon hittar en blå glasflaska som hon vill veta mer om. Hennes historieintresse har blivit kvävt av hennes man, men när hon nu rest ifrån honom känner hon hur intresset vaknar igen. Den lilla flaskan är ett mysterium, men verkar väldigt gammal och tycks komma från nån slags apotek…

I en annan historia, den som utspelar sig på 1700-talet, blandar Nella en flaska med gift. Nella är apotekerska i hemlighet, och med livet som insats eftersom hon hjälper kvinnor att giftmörda män som behandlat dem illa. Hon har bara två regler – allt måste dokumenteras i den stora skrivboken hon har, och giftet får aldrig användas på kvinnor. Spännande och skickligt vävs de två berättelserna ihop. Det är bitvis väldigt dramatiskt, och det bjuds också på rejäla överraskningar mot slutet!